RBC    (Royal Record)

Ik ben geboren in 1953 en mijn ouders woonden toen op 500 meter van "het radiofabriekske"  in Tongeren. Jammer genoeg lag de fabriek toen al stil, maar het heeft altijd een bijzondere aantrekkingskracht op mij uitgeoefend. Een radio van de Tongerse fabriek had ik nog nooit gezien en evenmin wist ik hoe de merknaam was totdat ik beginjaren '90 een advertentie zag in het clubblad van de VLHR (thans Retro Radio), daarin werd een radio te koop aangeboden van het merk "RBC" en die  zou in Tongeren gemaakt geweest zijn. Die radio heb ik toen gekocht (klik hier om de radio te zien) en daardoor werd mijn nieuwsgierigheid naar RBC alleen maar groter. Een vriend van me, Albert Hauben, bezorgde me deze tekst, die later ook in Retro Radio gepubliceerd werd: 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

"In het jaar 1929 stichte Emiel Delvoie, in de volksmond Abbé Delvoie, een radiofabriek op de henisweg te Tongeren. Met zijn stuwende kracht had de man reeds een lauwerkrans verdiend voor de eerste wereldoorlog. In 1913 stichte hij namelijk de eerste vrije ambachtschool die de basis heeft gevormd voor het huidige T.I.O. (Technisch Instituut O.L.Vrouw) gelegen op de Rode Kruislaan in Tongeren. De radiofabriek kreeg de naam Radio Broadcasting Company, afgekort als RBC. Door de enorme vraag naar hun degelijke en bedrijfzekere radio's werd op 8 december 1934 het maatschappelijke kapitaal van de N.V. opgetrokken tot 500.000 BFr, vertegenwoordigd door 2000 aandelen van elk 250 BFr.  Later werd de N.V. omgedoopt tot Radio Belge de Construction. De Tongerse radiofabriek had ook voor die tijd een hypermodern laboratorium, uitgerust met Duitse precisie meetapparatuur en eveneens 3 burgelijk ingenieurs electronica in dienst. Dit laboratorium diende om betere en gevoeligere ontvangers te ontwikkelen en productiefouten op te sporen. In die tijd waren de omroepzenders redelijk zwak en men wou toch kunnen luisteren naar "Radio Paris" wiens antenne op de Eifeltoren stond. Bij elke ontvanger werd de middenfrequent-doorlaatcurve zichtbaar gemaakt door middel van een scoop en wobulator en op die manier optimaal visueel afgeregeld. Alle spoelen en transformatoren werden in de werkplaatsen gewikkeld. Luidsprekers en chassis werden in de perserij gestampt. De radiokasten werden in de eigen meubelmakerij gemaakt en gepolijst. Toen reeds werkte men met een eigentijdse kwaliteitscontrole: vooraleer men een luidspreker inbouwde werd de bekrachtigingsspoel gedurende 24 uur onder gelijkstroom beproefd. De Tongerse radiofabriek was ook voor op zijn tijd want zij waren de fiere bezitters van een eigen middengolfzender die iedere dag in de lucht kwam. In de maand mei van 1940 werkten er 40 mensen bij RBC. Tijdens de 2de wereldoorlog stopte de fabriek haar productie en ging nadien in liquidatie. De vennootschap hield op te bestaan op 12 januari 1967. "

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Onlangs kreeg ik de kans om enkele foto's te kopieeren van Mr Horsmans Georges waarvoor mijn dank!  

De ouders van Mr Horsmans Georges (Horsmans Remy en Vandereydt Margriet) woonden als  concierge in de radiofabriek en Georges is daar in 1939 geboren. Dit is een zij-aanzicht van de fabriek:

 

Hieronder nog een foto van de fabriek:

Op deze foto staat Remy Horsmans links bovenaan (kruisje) tesamen met nog enkele andere arbeiders:

 'Radio Tongeren' heeft ooit een interview afgenomen van de Heer Remy Horsmans waarin hij spreekt over de periode in de jaren '30. Je kan dit interview HIER horen.

 

Deze foto kreeg ik toegestuurd door de Heer Jan Hertogen:

De foto is gemaakt begin jaren '30 en u ziet hier enkele arbeiders van de radiofabriek: rechts onder is Robert Hertogen (vader van Jan Hertogen) .... moest u nog andere personen op de foto herkennen dan zou ik dat graag vernemen.

 

De Henisweg waar destijds de fabriek gelegen was werd later omgedoopt in radiostraat. Helaas schiet er tegenwoordig van de fabriek niets meer over en staan er op deze plaats  nu appartementsgebouwen.

Jammer genoeg is er zeer weinig info te vinden over RBC.

Enkele reklamefolders en krantenknipsels die ik heb ingescand :

 

 

 

"Het belang van Limburg" 25 september 1927:

 

"Het belang van Limburg" 28 mei 1928:

 

"Het belang van Limburg" 24 juni 1928:

 

"Het belang van Limburg" 9 september 1928:

 

"Het belang van Limburg" 29 september 1929:

 

"Het belang van Limburg" december 1929:

 

"Het belang van Limburg"  juni 1930:

 

"Het belang van Limburg"  januari 1932:

 

"Het belang van Limburg" 18 september 1932:

  

 

"De Vlaamsche radiogids"  maart 1933

       

6e radiosalon te Brussel (september 1934)

Bij het plaatje staat de volgende tekst: 

 

 

"Het belang van Limburg" 18 december 1934:

    

    

 

 

 

         

  

 

 

Een stuk plakband van verpakkingsmateriaal:

 

Een kennis van me, Julien, wiens grootvader vroeger als bediende bij RBC gewerkt heeft, is nog in het bezit van deze mooie asbak: 

  

Van de ouders van Julien kreeg ik dit aandeel van RBC:

 

Omdat er al RBC-radio's op de markt waren voordat de fabriek op de Henisweg 31 gebouwd was gaat het vermoeden dat de eerste radio's, zoals mijn AM320 , gewoon in de ambachtschool gebouwd werden vermits de stichter van RBC ook de stichter van de ambachtschool was. Onderstaande foto, die genomen is in de ambachtschool maakt dit vermoeden nog sterker :

 

 

 

Heeft U soms meer info of misschien wel een RBC radio dan heb ik daar uiteraard veel interesse voor, U kan mijn emailadres vinden op de homepagina.

 

Toestellen van RBC die ik in mijn verzameling heb zijn:

(klik op de foto)