WEVO  radio

Begin van de jaren '30 startte een zekere Wilhelm Voss, een Duits ingenieur uit Northeim die op 18 februari 1932 huwde met weduwe Anna Langendries, in het Steegje (nadien Industriestraat) te Halen een bedrijf dat radio's produceerde.
Wevo was een volwaardig bedrijf dat al haar toestellen ter plaatse ontwierp: men tekende een schema uit, maakte een prototype, perste het metalen chassis van de toestellen met het cadmiumbad tegen roest. Ook de matrijzen hiervoor werden ter plaatse ontwikkeld.
Vanaf 1950 had ingenieur Waldmann een belangrijke inbreng in het ontwerpen. Standaard onderdelen zoals lampen, weerstanden en draaiknoppen kocht men bij M.B.L.E of Philips. In het begin werden ze per tram afgehaald in Brussel. Spoelen en onderdelen werden in het bedrijf zelf gemaakt, ook de meubelen.
Met de komst van de "pick-up" verscheen de combinatie radioplatenspeler. Ze werden ingebouwd in luxueuze kasten. Wilhelm Voss had echt oog voor nieuwigheden want in 1948 ontwierp men de "orchestra", een voorloper van de latere jukebox. Het toestel kon 10 singels na elkaar afspelen. Om het te doen werken moest men een geldstuk in het toestel steken.
In de jaren '50 werden maandelijks 200 tot 250 radiotoestellen uitgevoerd naar Saoedi-Arabie.
Deze toestellen werkten niet op netstroom omdat zo iets niet kon in de woestijn.
Elk toestel bevatte daarom een wegwerpbatterij. De contacten met Saoedi-Arabie waren gelegd tijdens een vakbeurs op de Heizel.
Vanaf 1955 werden ook een aantal radiozenders geproduceerd, ook het electronisch gedeelte van de beroemde Decap-orgels werd in Halen gemaakt.
Ondertussen was het televisie-tijdperk begonnen. Wevo was bij een der eersten om een eigen TV-toestel te ontwerpen. Hun prototype was klaar nog voor de televisie-uitzendingen van start gingen in ons land, daarna trokken de technici met hun toestel naar Einhoven voor de laatste tests. De eerste beeldbuizen hadden slechts een doormeter van 33 cm. Met de jaren werden deze schermen groter. Het grootste zwart-wit scherm ooit door Wevo gebouwd was 68 cm.
Deze toestellen werden uitgevoerd tot Las Palmas (Canarische Eilanden). In de jaren '60 werkten er een 100-tal personeelsleden bij Wevo. Inmiddels bouwde men een nieuw complex gelegen aan de staatsbaan te Halen en vestigde er de burelen en de montagehal. Rond 1968 verschenen de eerste kleurentelevisies; deze productie werd hoofdzaak. In de jaren '70 werd nog een nieuw prototype ontwikkeld maar men besloot echter de productie stop te zetten: Wevo mocht dan nog kwaliteit bieden ... als bedrijf kon het niet meer op tegen multinationals als Philips en anderen. Een tijd lang kocht men nog toestellen aan bij een Duits bedrijf en werden ze voorzien van de merknaam Wevo. In 1979 werd de bedrijvigheid echter volledig stopgezet.

 

 

enkele foto's van de fabriek:   

  

 

Publiciteitsbord:

Enkele brochures, klik erop om ze te openen:

    

 

Wevo-radio's in mijn verzameling zijn de volgende:

Klik op de foto:

                  

 

Van deze radio weet ik het model of typenummer niet:

In februari 2014 kreeg ik een zelfde radio van Pierre Thijs, ondanks dat bij dit exemplaar de achterwand er nog bij was, is ook hier nergens een typenummer te vinden:

 

Lampenbezetting: 6SA7 - 6K7 - 6B8 - 6U5 - 6V6G - 5Y3